Thursday, October 26, 2006

Analogies 51 - 55

51). ENFRANCHISE:VOTE::

(A). advertise:sell
(B). fumigate:kill
(C). filter:purify
(D). illuminate:see
(E). ignite:burn

52). MISCALCULATION:JUDGEMENT::

(A). breach:fortification
(B). fumble:location
(C). gaffe:decorum
(D). exaggeration:statement
(E). default:loan

53).
REPROVE:REPRIMAND::

(A). blame:censure
(B). control:contain
(C). persuade:convince
(D). thwart:confront
(E). inconvenience:effect


54). DAGUERREOTYPE:PHOTOGRAPH::

(A). bust:statue

(B). pastiche:painting
(C). narrative:novel
(D). hieroglyphic:papyrus
(E). musket:firearm

55). AUTHORITATIVE:ACCEPTANCE::

(A). conspicuous:attention
(B). nebulous:validation
(C). congruous:appropriation
(D). maudlin:passion
(E). tangible:substance


Answers --

51). Best ans is D -- X enables to Y

The catch is, ENFRANCHISE enables to VOTE but one may choose not to vote. ILLUMINATE means brighten with light which in turn enables us to SEE, but one may choose not to see.
IGNITE - catch fire, or set on fire; provoke or stir up...or IGNITE means already BURNT
Both enfranchise and illuminate are +ve words whereas ignite is a -ve word....so can be ruled out...

52). Best ans C -- X leads to negative Y
Gaffe - an embarrassing blunder.
Decorum - polite and socially acceptable behaviour.


53). Best ans is A -- Y is a greater/harsher degree of X or to Y is to X severely.
Reprimand - a formal expression of disapproval.
Reprove - reprimand; tell off.
Censure - strong disapproval or criticism.
Blame - criticism for doing something badly or wrongly.

54). Best ans is E -- X is an old fashioned Y or X is an old type of Y.

55). Best ans is A -- X calls for Y in others

Analogies 46 - 50

46). MOSAIC:TILES::

(A). painting:canvas
(B). fresco:paintbrush
(C). blend:beans
(D). narrative:prologue
(E). puzzle:pieces

47). SHRUG:INDIFFERENCE::

(A). jump:excitement
(B). scowl:pleasure
(C). snort:laughter
(D). nod:agreement
(E). sob:sorrow

48). DINGY:CHEER::

(A). sprawling:compactness
(B). airy:ventilation
(C). verdant:color
(D). ebullient:mockery
(E). wisdom:cleverness

49). BOLT:EAT::

(A). guzzle:swill

(B). career:run
(C). lambaste:talk
(D). waver:stand
(E). fabricate:lie

50). PROLOGUE:NOVEL::

(A). preamble:statute
(B). drawing:sketch
(C). movement:symphony
(D). index:book
(E). blueprint:building

Answers --

46). Best ans is E -- X is made up of Y
Mosaic picture made of small colorful inlaid tiles;
The pieces of the puzzle fit together i.e the puzzle is made up of pieces.

47). Best ans is D --Shrug is a gesture indicating indifference.
Jump is not a gesture, nor does it always indicate excitement.
Scowl is an expression indicating bad temper, not pleasure.
Snort is a noise indicating rage, not laughter.
Nod is a gesture indicating agreement; this is analogous to the relationship of the original pair.
Sob is not a gesture, but an act of crying, though it does express sorrow and pain.

48). Best ans is A -- X lacks Y or X and Y are antonyms.

49). Best ans is B -- X is to Y with great speed or X is to Y hurriedly.
bolt -- to eat hurridly
career -- to rush (or run) hurridly.

50). Best ans is A -- X is an introduction to Y
prologue is an introductory part of a literary work...novel etc
preamble is an introductory part of a constitution or statute.

Wednesday, October 18, 2006

Analogies 41 - 45

41). LAW:CRIMINALITY::

(A). ritual:orthodoxy
(B). leadership:submission
(C). consensus:factionalism
(D). lesson:falsehood
(E). rehabilitation:vacillation

42). LAW:JUDGMENT::

(A). jury:verdict
(B). data:collection
(C). information:decision
(D).news:message

(E). sample : population

43). IMPRESARIO:ENTERTAINMENT::

(A). pugilist:peace
(B). magnate:diplomacy
(C). usher:concert
(D). athlete:contest
(E). broker:trade

44). INDISTINGUISHABLE:CONFOUND::

(A). exceptional:overlook
(B). impregnable:attack
(C). ostentatious:consume
(D). equivalent:interchange
(E). occluded:reveal

45). ASSERT:BELABOR::

(A). tend:fuss
(B). refine:temper
(C). describe:demean
(D). resemble:portray
(E). contaminate:purge

Answers --

41). D is the best answer -- X keeps a check on Y or X is to remove Y or X is used to curb Y.
LAW is used to curb CRIMINALITY
lesson is used to curb falsehood.
[consensus is achieved when there is no factionalism].


42). Best ans is C -- the process of making Y is based on X.
The process of making judgement is based on law. The process of making decision is based on information.
Jury is supposed to deliver a verdict. However, law itself is not supposed to deliver a judgement. Indeed, law is a defining criterion for making a judgement

43). Best ans is E -- X is a promoter of Y or X is Y
IMPRESARIO is an ENTERTAINER
BROKER is a TRADER
A broker conducts or more vaguely organises trade.


44). Best ans is D -- X and Y are like synonyms or if two things are X they can be Y.
If two things are indistinguishable they can be confused.
If two things are equivalent they can be interchanged.

45). Best ans is A -- To Y is to X excessively.
To ASSERT is to make a statement that something is true or to defend one's statement, and to BELABOUR means to discuss repeatedly or at length over a statement. TEND means to care, and FUSS means to be excessively careful or concerned.
Relationship: Higher Degree (Negative Extent)

Friday, October 13, 2006

Analogies 36 - 40

36). DOSE:MEDICINE::

(A). current:river
(B). electricity:shock
(C). tremor:earthquake
(D). tempo:music
(E). sentence:punishment

37). MOIST:SODDEN::

(A). warm:inviting
(B). surprise:astonished
(C). hopeless:bereft
(D). magical:sentimental
(E). soft:euphonius

38). FRUGAL:MISERLY::

(A). confident:arrogant
(B). courageous:pugnacious
(C). famous:aggressive
(D). rash:foolhardy
(E). quiet:timid

39). MITIGATE:SEVERE::


(A). compile:available

(B). restore:new
(C). contribute:charitable
(D). venerate:reverent
(E). qualify:general

40).
GULLIBLE:CHICANERY::

(A). servile:domination
(B). provincial:cosmopolitanism
(C). adventurous:timidity
(D). hypochondriacal:infection
(E). placid:deliberation

Answers --

36). Best ans is E -- X is the prescribed form of Y.

A dose is a prescribed form of medicine similarly a sentence is a prescribed form of a punishment .

37). B is the best ans -- X means(indicates) an amount of Y

38). A is the best answer -- X need not be Y.
FRUGALITY' and MISERLY both denote less spending, but this does not means that every frugal person is miser. Similarly a confident person need not be arrogant.
Note -- Frugal is +ve word whereas miserly is a negative word, hence in answer stem.... X must be a +ve word -- Confident and Y must be a -ve word -- Arrogant..

39). E is the best answer -- X is to make something less Y

Mitigate is to make less severe and qualify is to make less general.
All dresses are beautiful. - General statement
All dresses of pink colour are beautiful.- Qualified statement.

Hence qualify in this sense means to make something, e.g a statement, less general.

40). A is the best answer -- somebody X is likely to be subjected to Y or X is prone to Y.

gullible person is prone to chicanery
CHICANERY means "use of tricks to deceive a person" and GULLIBLE means " easily deceived"

a servile person is prone to domination
SERVILE is pertaining to slaves

Thursday, October 12, 2006

Analogies 31 - 35

31). DRAW: DOODLE::

(A). talk: whisper
(B). travel: ramble
(C). run: walk
(D). calculate: add
(E). eat: gobble

32). OVERDOSE: PRESCRIPTION::


(A). deprivation: materialism
(B). indiscretion: convention
(C). affliction: sympathy
(D). adventure: expedition
(E). drug: medicine

33). WORSHIP : SACRIFICE

(A). generation : pyre
(B). burial : mortuary
(C). weapon : centurion
(D). massacre : invasion
(E). prediction : augury

34).
RANGE : MOUNTAINS::

(A). atlas : maps
(B). plain : praire
(C). string : beads
(D). novel : short stories
(E). sea : rivers

35). EXCESSIVE :: MODERATION::

(A). extensive : duration
(B). arbitrary : courage
(C). impulsive : reflection
(D). distinguished : reverence
(E). expensive : cost


Answers --

31). Best answer is B -- to Y is to X aimlessly.
To doodle is to draw aimlessly and to ramble is to travel aimlessly.

32). Best answer is B -- X is failure to conform to Y

Overdose -- to take too much medication.
Prescription -- what the doctor tells you to take.
Indiscretion -- doing something foolish and embarassing.
Convention -- generally accepted standard of behaviour.

33). The best ans is E -- Y is one of the possible actions to perform X, or more simply, Y is a kind of X.
SACRIFICE ( the act of killing (an animal or person) in order to appease a deity) MAY be (not Necessarliy but could be) used as a part of WORSHIP ( to put more weight or momentum to the act of WORSHIPPING ). AUGURY which means, an event that is experienced as indicating important things to come, MAY BE (not Necessarily but could be) used as a factor of PREDICTION ( to put more weight or momentum to the act of PREDECTING).


34). Best ans is C -- X is a series of Y.
A range is a series of mountains, similarly a string is a series of beads.
35). Best ans is C -- X lacks Y.
Excessive is opposite to moderation, something that is not restrained or moderated. Simailary, impulsive actions lack reflection, done without really thinking much about it....reflection also means a careful thought.

Friday, October 06, 2006

Analogies 26 - 30

26). GLARING: BRIGHT::

(A) iridescent: colorful
(B) perceptible: visible
(C) discordant: harmonious
(D) peoppery: salty
(E) deafening: loud

27). TENDER: ACCEPTANCE::

(A) publish: wisdom
(B) exhibit: inspection
(C) scrutinize: foresight
(D) authorize: approval
(E) declare: observation

28). TRANSMIGRATE:STATE::

(A). invert:logic

(B). substitute:replacement
(C). metamorphose:form
(D). intimate:implication
(E). deduce:reasoning

29). THIRST : DRIVE

(A). inebriety : excess
(B). success : ambition
(C). indifference : passion
(D). taste : gusto
(E). smell : sense

30). OVER : ULTRAVIOLET ::

(A). into: ultramarine
(B). onto : ultraist
(C). beyond : purple
(D). through : inferior
(E). under: infrared

Answers -

26). OA -- E. One meaning of "glaring" is uncomfortably "bright." A rationale for this analogy could be "Something described as X is so strongly Y as to uncomforable for people to perceive."

(A) is not the answer. "Iridescent" means producing a play of colors and does not imply strenght of color.
(B) is not the answer. To be "visible" is to be "perceptible" in a particular way. No difference in strength is implied.
(C) is not the answer. 'Discordant " and "harmonious" are opposites and so cannot be related to one another in the way described in the rationale. (D) is not the answer. 'Peppery " does not mean strongly "salty"
(E) is answer. Something properly described as "deafening " is so "loud" that it is uncomfortable for people to perceive it.

27). B is the correct answer.Bridge for this analogy is -- To X is to offer (to others) for Y.
To tender -- to offer for acceptance.
e.g - We tender money when we want to purchase something

28).
Though the correct answer is B , I support C, B makes no sense to me.
transmigrate -- to change one state to another
metamorphose -- to change one form to another
substitute -- to change one replacement to a different one or a person or thing that replaces

Therefore do not see any reason for C being wrong and B being correct. Thus answer must be C


29).
E is the right answer .
GRE TIP -- synonyms (or particularly GRE analogy synonyms) must be interchangeable in sentences..


30). The correct answer choice is E. Light of a frequency over what the human eye can see is ultraviolet. Light of a frequency under what the human eye can see is infrared.

Analogies 21 - 25

21). BOOR : UNEDUCATED ::

A). debutant : vague

B). monk : irreverent
C). activist : involved
D). adept : eager
E). musician : extended

22). CHAPTER : BOOK ::

A). alcove : nook
B). paragraph : sentence
C). page : rip
D). epistle : letter
E). room : house

23). CATATONIC : EMOTIONS ::

A). valorous : regret
B). turgid : water
C). viscous : sickness
D). rigid : flexibility
E). shiny : flare

24). TUITION : STIPEND ::

A). fee : post
B). bill : check
C). bail : bond
D). subscription : membership
E). fine : interest

25). CHOIR: SINGER::

A) election: voter
B) anthology: poet
C) cast: actor
D) orchestra: composer
E) convention: speaker


Answers -

21). The correct choice is answer C. A boor is someone who is uneducated. An activist is someone who is involved.

22). The correct choice is answer E. Chapters make up a book. Rooms make up a house.

23). The correct answer choice is D. Someone who is catatonic shows no emotions. Someone who is rigid lacks flexibility.

24). The correct answer choice is C. A stipend is tuition that one person pays for another. A bond is bail that one person pays for another.

25). OA -- C .A "choir" is a group of people that is composed of more than one "singer" Therefore and a rationale for this analogy might be "X (a choir) is a group of people that is composed of more than one Y (singer)."
(A) is not the answer. More than one "voter" participates in an election and but the "election" is not itself a group of people.

(B) is not the answer. An "anthology" is composed of works, not of persons. The "poet" or poets author the works.
(C) is the answer. The "cast" (of a play) is a group of people that is made up of more than one "actor."
(D) is not the answer. An "orchestra" is a group of people that is composed of more than one musician.It is not a group of composers.
(E) is not the answer. A "convention" may have more than one "speaker," but it is not necessarily made up of speakers.

Tuesday, October 03, 2006

Analogies 16 - 20

16). RHETORIC : LAWYER ::

A). ineptitude : accountant
B). oratory : engineer
C). maverick : scientist
D). deduction : detective
E). solidarity : warrior

17). VAGUE : NEBULOUS ::

A). spectacular : legitimate
B). mundane : commonplace
C). magical : impressive
D). steep : shallow
E). lively : inactive

18). POTABLE: DRINK ::

A). taxable : pay

B). attainable : commute
C). reparable : fix
D). inedible : eat
E). laughable : joke

19). CAPRICIOUS : IMPULSIVE ::

A). magnanimous : generous
B). articulate : critical
C). petty : deceptive
D). diligent : precise
E). provocative : appealing

20). UTILITARIAN : QUIXOTIC ::

A). disconcerting : unsettling
B). ephemeral : fleeting
C). malevolent : kind
D). loquacious : talkative
E). obdurate : stubborn


Answers -

16). The correct answer choice is D. Rhetoric is a skill used by a lawyer. Deduction is a skill used by a detective.

17). The correct answer choice is B. Something vague is nebulous. Something mundane is commonplace.

18). The correct choice is answer C. Something that is potable is something one can drink, just as something that is reparable is something one can fix.

19). The best answer is A. The adjective "capricious" can be used to describe someone who is "impulsive." A general sentence that can be used to describe the analogy is: A "____" person is very "____." To find the answer to this question, look for an answer choice that contains two words that are synonyms. A "magnanimous" person is, by definition, "generous" (for example, with money, gifts, and so on). Although someone who is "articulate" could also be "critical," the words are not synonyms, so answer choice B is incorrect. Likewise, even though someone who is "petty" could also be "deceptive," a "petty" person is not always "deceptive," so answer choice C is incorrect. A "diligent" person is characterized by "carefulness" and "determination," but not necessarily "precision," so answer choice D is incorrect. A "provocative" person could be "appealing," but "provocative" means "tending to provoke or excite," and is not a synonym of "appealing," .

20). The best answer is C. "Utilitarian" is an adjective that is used to describe something that is "useful" and "practical." Conversely, the adjective "quixotic" means "idealistic" or "impractical." A general sentence that can be used to describe the analogy is: Something that is appropriately described as "____" cannot be "____." To answer this question, determine which of the answer choices contains two words that are antonyms. Something that is "malevolent" would never be described as "kind" because the two words are opposite in meaning; therefore, answer choice C is correct.

Wednesday, September 27, 2006

Analogies 11 - 15

11). DINGY: GLISTEN::

(A) slippery: Adhere

(B) coarse: Polish
(C) sharp: Hone
(D) shallow: Overflow
(E) savory: Taste

12). COUNTENANCE: TOLERATION::

A) defer: ignorance
B) renounce: mistrust
C) encroach: jealousy
D) demur: objection
E) reject: disappointment

13). SLITHER: SNAKE::

A) perch: eagle
B) bask: lizard
C) waddle: duck
D) circle: hawk
E) croak: frog

14). REDOLENT: SMELL::

A) curious: knowledge
B) lucid: sight
C) torpid: motion
D) ephemeral: touch
E) piqant: taste

15). PROCTOR: SUPERVISE::

A) prophet: rule
B) profiteer: consume
C) profligate: demand
D) prodigal: squander
E) prodigy: wonder

Answer -

11). A is the best choice - something X will not Y

12). D is the right choice -- To "countenance" can mean to approve or make a show of "toleration." To "demur" means to express or to show an "objection." -- "To X is to show Y."
(A) -- incorrect - To "defer" does not clearly mean to express "ignorance." To "defer" could show "ignorance" in certain contexts and but there is not enough information in the analogy to allow this conclusion.

(B) -- incorrect - To "renounce" could indicate "mistrust," "Mistrust" is not an essential element in the definition of renunciation.
(C) -- incorrect - To "encroach" could be said to cause "jealousy," not to show it.
(E) -- incorrect - To "reject" could be a way of showing "disappointment," Rejection is not an essential element in the definition of "disappintment."

13). C is the correct answer - In order to go forward and a "snake" will "slither," -- "In order to go forward animal Y will X." or "To X is a characteristic way for animal Y to move forward." In order to go forward and a "duck" will "waddle." To "waddle" is a characteristic way for a "duck" to go forward.
A) -- incorrect - An "eagle" may "perch," but to "perch" does not imply forward movement.
B) -- incorrect - A "lizard" may "bask", but to "bask" does not imply forward movement.
D) -- incorrect - "Circle" describes the path of forward motion and not the characteristic physical motion by which the "hawk" moves forward. E) -- incorrect - A "frog" "croaks," but to "croak" is not a way of moving forward.

14). E is the right answer - Something "redolent" stimulates the sense of "smell." -- "Something described as X stimulates sense Y." Something described as "piquant" stimulates the sense of "taste."
A) -- incorrect - Something "curious" might stimulate one to acquire "knowledge," but "knowledge" itself cannot be stimulated.
B) -- incorrect - "Lucid" means intelligible, clear and or understandable and Something "lucid" does not necessarily stimulate one's sense of "sight"
C) -- incorrect - "Torpid" means having lost "motion"
D) -- incorrect - Something "ephemeral" lasts for only a short time. No conclusion can be drawn about its ability to stimulate the sense of "touch."

15). D is the best choice -- A "proctor" is by definition one who "supervises" -- "X is one who, by definition, Ys and that is supervise (s)." "prodigal," one who is recklessly extravagant, "squander (s)" or spends wastefully.
A) -- incorrect - A "prophet" does not by definition "rule."

B) -- incorrect - A "profiteer" may "consume," but to "consme" is not a part of the definition of a "profiteer"
C) -- incorrect - A "profligate" (one who is wildly extravagant) is likely to "demand," but demanding is not a defining characteristic of a "profligate"
E) -- incorrect - A "prodigy" may cause wonder and but to "wonder" is not a defining characteristic of a "prodigy."

Analogies 1 - 10

GRE analogies -- Tips

1). TIRE : RUBBER::

A). fork : metal

B). tree : wood
C). glass : silica
D). candle : wax
E). pottery : clay

2). NEEDLE:KNIT::

A). loom:weave
B). soap:wash
C). bed:sleep
D). bait:fish
E): match:fire

3). DEPART:ABSCOND::

A). store : secrete
B). close : occlude
C). speak : harangue
D). intervene : interfere
E). cover : eclipse

4). CURTAIN:STAGE::

A). lid : pan
B). veil : face
C). tarpaulin : car
D). hair : head
E). satchel : book

5). HACKNEYED : ORIGINAL

A). mature:juvenile
B). trite:morbid
C). withdrawn: reserved
D). evasive: elusive
E). derivative: traditional

6). ALARM:TRIGGER::

A). prison:escape
B). tunnel:dig
C). criminal:corner
D). fright:allay
E). trap:spring

7). ALCOVE: RECESS::

A). turret:chimney
B). dome:roof
C). column:entrance
D). foyer:ballroom
E). foundation:building

8). REDOUBTABLE: AWE::

A). tart: pungency
B). tacit: solitude
C). despicable: contempt
D). engrossing: obliviousness
E). venerable: renown

9). SKIRMISH: INSIGNIFICANCE::

A). revolution: democracy
B). duel: formality
C). feud: impartiality
D). bout: sparring
E). crusade: remoteness

10). PLUCK: QUIT::

A). verve:flinch

B). gall:skimp
C). pride:grovel
D). charm:smile
E). poise:waver


Answers -

1). D is the right answer -- X is primarily composed of Y and in process of using X , Y gets used up. -- "A tire/candle is primarily composed of rubber/wax, and in the process of using a tire/candle, the rubber/wax gets used up."

2). A is the best answer -- Y is the function of X - results in some creation.
Needle knits
Loom weaves.

3). A is the correct answer. Bridge -- Y is the secret form of X.
To secrete is to store secretly
To abscond is to depart secretly.

4). B is the right choice -- Curtain is used to cover the stage as veil is used to cover the face.

5). A is the correct answer -- bridge is "x lacks y"

6). E is the right answer -- an alarm is triggered; a trap is sprung.

7). B is the correct choice -- X is a kind of Y.
ALCOVE is a kind of RECESS and DOME is a kind of ROOF

8). C is the best answer -- X invokes feeling of Y in someone
a redoutable(formidable,causing fear) thing fills u with awe;
a despicable statement fills u with contempt.

9). B is the correct answer -- Y is the defining or characterising noun that describes X
Skirmish is a fight of insignificance (as quality)
Duel is a fight of formality (of quality)

10). C is the right choice -- X is an intention/feeling toward something positive which lacks Y.
Pluck - noun - means "courageous intention/feeling to fight against odds", that excludes the possibility to quit.

About GRE

Link to Official site of GRE -- GRE Official site

GRE free general test Download --
GRE Test download

GRE Essay topics --
Pool of issue topics

GRE Essay topics --
Pool of argument topics

How to approach Essays in AWA section
Introduction to AWA
Introduction and sample writing

Mathematical skills and concepts/topics likely to be tested on the GRE General Test --
Maths review

All about GRE Scores --
GRE Test scores

GRE power prep software -- Download link

Tuesday, August 29, 2006

Word power -3 -- root : biblio

Root word biblio means book

e.g - bibliography, bibliophile

Bibliography - list of books or articles about a particular subject or by a particular author.

There is a usual bibliography at the end of each chapter.

Bibliophile - A person who loves or collect books.

Sunday, August 20, 2006

Suffixes - 2 with meanings

Suffix - Meaning - example

1). er, or - one who; person or thing that does something; or - condition, activity

e.g - In Porter PORT is a root word which means to carry and ER is the suffix meaning one who, thus porter means a person who carries things.

Error means condition of being wrong.

2). oid - like or resembling.

e.g - Humanoid means having human characteristics or form.

Note - Nouns ending in -oid form adjectives by adding the suffix -al e.g spheroid, spheroidal.

3). ose - possessing; having the characteristics of; full of.

e.g - Verbose means using or containing too many words.

4). ism - the act, state, or theory of, belief

e.g - Fascism means a political theory advocating an authoritarian hierarchical government (as opposed to democracy or liberalism)

5). fic - doing, making, producing, or causing (the thing specified in the initial element)

e.g - Horrific means causing horror.

Word power -2 -- root : ag, act

Latin root ag, act means to do, perform actions, drive.

e.g - agenda, agile, enact, agent.

Agenda - listof things to be done, to be discussed or decided upon.

The agenda for the meeting is as follows....

Agile - active, able to move quickly and easily.

as agile as a monkey

Enact - perform (a part, play etc) on, make or pass (a decree)

Drama enacted by children
Recently a new bill was enacted by the Parliament.

Agent - a person who acts for or manages the affairs of, other people in business, politics etc.

a travel agent

Friday, August 18, 2006

Suffixes - 1 with meanings

Suffix - Meaning - example

1). id - with a particular quality

e.g - In acrid ACR means sharp ID means quality in smells and tastes thus refers to a particular quality.

2). able, ible - capable of

e.g - In credible root word CRED means trust, believe and suffix IBLE means capable of , thus credible means that can be believed.

3). acy - state of

e.g - celibacy means (state of) living unmarried.

4). ant - full of

e.g - luxuriant means growing thickly and strongly for instance luxuriant tropical vegetation

5). ate - to make

e.g - legitimate means to make legal

Thursday, August 17, 2006

Few deceptive GRE Words

Words that are often thrown on the GRE to fool the test-takers as they do not resemble their meanings. e.g

Restive -- on edge (for example you would think of “rest/resting” but instead its not, that is deceptive vocabulary)

Protean -- variable

Noisome -- foul smelling

Prolix -- rambling & wordy

Tortuous -- full of plot twists

Obviate -- to make unnecessary

Ponderous -- bogged down, tedious

Equivocate -- to use ambiguous language with deceptive intent

The above is from the link below
7 must know deceptive words for GRE

Wednesday, August 16, 2006

Word power -1 -- root : ac, acr, acu

Latin root ac, acr, acu means keen, sharp, unpleasantly bitter

e.g - acrid, acrimony, acuity, acute, acerbic, acumen, acupuncture.

Acrid - having sharp quality in smells and taste; bitter or burning to the senses; bitter in temper or manner

An acrid dispute
Acrid fumes from burning rubber

Acrimony - sharpness of speech or temper; bitterness of manner or words

The dispute was settled without acrimony

Acuity - sharpness of mind, thought, vision or hearing; quick in understanding

The teacher has great mental acuity

Acumen - sharpness of mind; intelligence; ability to take good decisions; shrewdness.

Display great political acumen

Acid - sharp; sour

Vinegar has an acid taste.

Acerbic - sharp and harsh

An acerbic remark


Online link to Root Words Suffix Prefix


Thursday, August 03, 2006

Good GRE Links !

GRE sample questions

Practice Exercises GRE

Roots Download Link

Online vocabulary testing link

word flash online

Download link for strenghtening your vocabulary

download wordhacker

Link below is maintained by princeton

GRE Princeton

Another good GRE Link

GRE Downloads

Vocabulary building at

Studying vocabulary with VerbaLearn

Monday, July 24, 2006

Antonyms 1, 2, 3, 4

1). LOQUACIOUS:

(A) Tranquil.
(B) Skeptical.
(C) Morose.
(D) Taciturn.
(E) Witty.

2). REPINE:

(A) Intensify.
(B) Excuse.
(C) Express joy.
(D) Feel sure.
(E) Rush forward.

3). INVETERATE:

(A) Casual.
(B) Public.
(C) Satisfactory.
(D) Trustworthy.
(E) Sophisticated

4). UNDERMINE:

(A) Submerge.
(B) Supersede.
(C) Overhaul.
(D) Undergird.
(E) Intersperse.

Answers -

1). Correct option is D . Loquacious means talkative.

Tranquil - means calm and peaceful, referring to the lack of noise. Noisy is not the same as talkative.

Skeptical - means doubtful. Believing something to be true or not doubting is not the same as talkative.

Morose - means peevish, moody and ill humored. To be cheerful is not the same as talkative.

Taciturn - means disinclined to speak. or inclined to silence. This is the exact opposite of loquacious.

Intersperse - means witty or clever

2). Correct ans is C . To repine is to feel or express discontent or dejection, or to long for something.

Intensify - decrease in intensity is not the same as repine.

Not to excuse, forgive and to take exception to is not the repine

Expressing joy encompasses the entire connotation of the word repine as an antonym.

Feeling sure itself is the opposite of feeling unsure, is not the same as complaining or being in a dreadful, regretful state.

The opposite of to rush forward is to move slowly forward or rush backward. These are not the same as repine.

3). The correct ans is A . Inveterate means firmly established by persistence, or confirmed in a habit.

Public - private is not inveterate.

Satisfactory - unsatisfactory is not inveterate or habitual.

Casual indicates an attitude that is neither deep seated nor a compulsive characteristic, for example: a casual playing of cards. It is not an obsession or a regular habit that is suggested by its opposite 'inveterate'.

Trustworthy - untrustworthy is not habitual, unchanging, etc.

Sophisticated - unsophisticated is not habitual.

4). Correct answer is D. Undermine means weaken, decrease the strength, to injure or destroy by secret means suddenly.

Submerge is to immerse completely in underwater. Removing out of water is not undermining.

Supersede means take the place of, replace, take precedence over, thereby nullifying the other. Not replacing is not the same as undermining.

Overhaul means to repair or restore to serviceable condition. Overhauling means bring back to a workable stage. It also means to overtake. Not overtaking is not the same as undermining.

Undergird means providing foundational support, securing strong base, strengthening, supporting, is the opposite of 'undermine'.

To intersperse means to scatter here and there, is not the equivalent of undermine.